Saturday, January 31, 2009

Άγνοια

Άραγε είναι καλύτερο να έχουμε άγνοια για μερικά πράγματα;Είμαστε πιο ευτυχισμένοι έτσι;Οι άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται και δεν πολυψάχνουν τα πράγματα περνάνε καλύτερα από εκείνους που έχουν μονίμως το μυαλό τους σε εγρήγορση και αναλύουν το παραμικρό..Η άγνοια όμως είναι κάτι διαφορετικό.Είναι η έλλειψη της γνώσης πάνω σε ορισμένα θέματα.Σε θέματα που είτε αφορούν εμάς προσωπικά,είτε τους γύρω μας,μια κατάσταση ή ένα γεγονός,θέματα ιατρικά,επιστημονικά.Η άγνοια πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται από θράσος και υπεροψία ή αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση(άραγε υπάρχει και αυτοπεποίθηση που εξηγείται λογικά;) και τότε γίνεται ενοχλητική για τους γνώστες.Άλλες φορές η άγνοια μπορεί να σημαίνει και ευτυχία..τί όμορφα που περνάς όταν αγνοείς...το κακό ξεκινάει απ'τη στιγμή που έρχεται η γνώση..η προσγείωση είναι απότομη και ανώμαλη πολλές φορές..μήπως είναι καλύτερα να παραμείνεις για πάντα στην άγνοια;Εξάλλου δε θα ξέρεις ότι είσαι σε άγνοια..κανείς που βρίσκεται σε άγνοια δεν το ξέρει ότι βρίσκεται..
Υπάρχει όμως και περίπτωση η άγνοια να αποδειχθεί καταστροφική..ακόμα πιο πολλές φορές αυτοκαταστροφική..Ειδικά για θέματα που αφορούν την υγεία..αλλά και γενικότερα..Η επιδίωξη της γνώσης,η γνώση η ίδια ίσως να είναι επίπονη διαδικασία,δίνει όμως σιγουριά και ασφάλεια κι ας μην είναι συχνά ευχάριστο το να την κατέχει κάποιος.Μόνο η πραγματική γνώση οδηγεί σε πραγματική ευτυχία..όλα τα άλλα είναι απλά ψευδαισθήσεις..

21 comments:

eirini said...

Μήπως να ισχύσει και σ'αυτό το θέμα το "παν μέτρον άριστον"; Ας έχω και λίγη γνώση και λίγη άγνοια... καλύτερα θα περνώ έτσι νομίζω!

Φιλιά!

γυάλινο δάκρυ said...

Συμφωνώ με Ειρήνη. Σε μερικά θέματα καλύτερα να έχουμε άγνοια..

Anonymous said...

Που θέλεις να καταλήξεις; Έχεις κάτι συγκεκριμένου που θα 'θελες να έχεις άγνοια και δεν έχεις, ή απλά αναλύεις συνεχώς τα γεγονότα και σου λείπουν κομμάτια από το πάζλ;
...αγνοώ τις προθέσεις σου σε αυτό το κείμενο!

*Κορίνα* said...

χμ....
δεν ξέρω τι ακριβώς να σου πώ πάνω σε αυτό το κείμενο...
Όμως εγώ προσωπικά θέλω να ξέρω τι μου γίνεται.. Όταν κάτι με αφορά θέλω να το ξέρω.. Αλλά ίσως και να είμαι λάθος..
Την καλησπέρα μου!

If...ιγένεια said...

Εγω παντως δεν ξερω τιποτα..

Leviathan said...

se merika pragmata kali einai i agnoia..se alla pali omos ka8olou....filia kai kalo sou vradi!

Antoine said...

Μμμ... δύσκολη η απάντηση. Πολλές φορές η άγνοια μας χαρίζει μια πλασματική ευτυχία. Και μια πλασματική ευτυχία σίγουρα δεν είναι απόλυτα πραγματική...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.Η ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΨΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ.

moutro said...

η άγνοια είναι η καλύτερη λύση για εκείνον που δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια της γνώσης. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Η βαθύτερη κατανόηση της γνώσης φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με το πεπρωμένο του στη ζωή. Αυτό είναι τόσο σκληρό αν δεν είσαι έτοιμος, που δεν βρίσκεις κανέναν νόημα και αρα προτιμάς την άγνοια. Ιστορικά και μόνο, ακόμα και η θρησκεία προσπάθησε με σκοταδισμό και την ημι-αλήθεια να ξεπεράσει το κενό της απόλυτης γνώσης της ιστορίας. Καλό Σαββατοκύριακο, μου αρέσουνε πάρα πολύ οι προβληματισμοί σου.

panikos kai fovera said...

Εγώ πάντως προτιμώ τη γνώση ...
Όπως άλλωστε υποστήριζαν και οι διαφωτιστές είναι ο μόνος δρόμος προς την αληθινή ευτυχία.Η άγνοια απλώς είναι ο δρόμος προς την πλασματική χαρά, τον σκοταδισμό που εμποδίζει το αντίκρυσμα του φωτός.

Saq said...

Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο να μην γνωρίζεις ότι έχεις άγνοια για κάποια πράγματα. Ίσα ίσα που για τα περισσότερα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Οι γνώσεις μας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Το άρρωστο είναι να ξέρεις ότι δεν γνωρίζεις αλλά να το παίζεις γνώστης. Κατά την γνώμη μου ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε γνώσεις και να διαβάζουμε.

Unknown said...

Η γνώση για μένα κρύβεται στα έργα και στις πράξεις σπουδαίων Φωτεινών όντων που δίδαξαν την ειρηνή και την αγάπη στο κόσμο, που άκουσαν την καρδιά τους και σώθηκαν

Μέσα απο τα σκατά αυτού του κόσμου υπάρχουνε ακόμα κάποιοι που σταυρώνονται για εμάς και βγάζουν απο την παράνοια που ζούμε.

Η γνώση βρίσκεται seniorita μου ΜΕΣΑ ΜΑΣ, πουθενά αλλού αρκεί να έχουμε το θάρρος και την τόλμη να την βρούμε.
Εκεί είναι ολή η ιστορία...

Επειδή είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος σου αφιερώνω λίγο απο τον αγαπημένο Μου Σωκράτη Μάλαμα.

http://www.youtube.com/watch?v=5In8DT5q72Y

Και φέυγω ήσυχα...

ΥΓ
Πέρνα απο την πλατεία, θα ήταν χαρά μου να σε δώ και στο blog μου.

seniorita said...

eirini,
αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως..δε μπορούμε να ξέρουμε όλα όσα μας αφορούν όλα όσα έχουν ειπωθεί για μας..έτσι δεν είναι;
φιλιά!

γυάλινο δάκρυ,
καλύτερα δε ξέρω..αλλά ότι έχουμε είναι σίγουρο!

seniorita said...

adreask,
είχα στο μυαλό μου παραδείγματα κάποιων ανθρώπων που έχουν άγνοια σε ορισμένα σημαντικά θέματα..αλλά φυσικά έχω κι εγώ άγνοια σε κάποια θέματα που με αφορούν και πάντα λείπουν κομμάτια απ'το παζλ..και θα λείπουν..

spider,
κι εγώ μαζί σου!θέλω να ξέρω ό,τι με αφορά!!

seniorita said...

if..ιγένεια,
εν οίδα ότι ουδέν οίδα..

leviathan,
αυτά όμως που είναι καλό να έχουμε άγνοια είναι πολύ λίγα ίσως και μηδαμινά..
φιλάκια

antoine,
ίσως να είναι για ένα διάστημα ικανοποιητική κι αυτή η πλασματική ευτυχία αλλά σίγουρα όχι για πολύ..

seniorita said...

jk,
καλύτερα η αλήθεια από οτιδήποτε ψεύτικο..

moutro,
μερικές φορές η αλήθεια είναι αβάσταχτη αλλά έτσι δε γινόμαστε δυνατοί με το να την σηκώνουμε στους ώμους μας;
χαίρομαι!!φιλιά!

seniorita said...

panikos kai fovera,
συμφωνώ απόλυτα!!δεν έχω να προσθέσω κάτι στα λεγόμενα σου!


newton,
φυσικά σε όλη μας τη ζωή λαμβάνουμε γνώση για διάφορα θέματα,η γνώση δε σταματάει ποτέ,ποτέ δε μπορούμε να πούμε ότι τα ξέρουμε όλα..αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν επιδιώκουν καν τη γνώση..

seniorita said...

παιδί της πλατείας,
μέσα μας υπάρχει οπωσδήποτε η θέληση για γνώση αλλά και αλήθειες δικές μας που φοβόμαστε να αποκαλύψουμε..
ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση..καλώς ήρθες και θα περάσω να σε δω κι εγώ!

Profiterolaki said...

θα συμφωνήσω με το post σου.. Αρχικά πίστευα οτι η άγνοια είναι κάτι καλό γιατί όπως είπες η γνώση μας κάνει να σκεφτόμαστε παραπάνω..Τελικά όμως όταν ζείς σε έναν "δικό" σου κόσμο, αυτό σε βάζει σε περισσότερες σκέψεις, και μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις άστοχες υποθέσεις. Επειδή έχω περάσει αυτή τη φάση, πιστεύω πως η αλήθεια και η γνώση είναι πολύ καλύτερα και ας πονάνε!

seniorita said...

whatsername,
χαίρομαι που συμφωνούμε και καλώς ήρθες στην παρέα μας!!

Α said...

Άγνοια είναι να πιστεύει κάποιος ότι κατέχει την αλήθεια, και γι' αυτό το λόγο ό,τι δεν γνωρίζει, ό,τι δεν του είναι οικείο το απορρίπτει. Για να γνωρίσει κανείς την αλήθεια, πρέπει να αμφισβητήσει πολλά πράγματα στη ζωή του. Το να επιθυμεί να ζει σε ένα ψεύτικο κλουβί είναι δείγμα δειλίας.