Saturday, December 13, 2008

Το δικό μου σχόλιο

-Ρώτησε τους πού είναι να πάμε να τους βρούμε.
-Οκ,στέλνω μήνυμα τώρα."Πού είστ...?''Εεεε,πώς γράφεται το ''είστε'';Με ''αι'';;
-Δε ξέρω..
-Εγώ έτσι θα το γράψω...''πού είσται;;''....Κακό πράγμα να μη ξέρεις γράμματα..

Αυτή ήταν η στιχομυθία δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών στο λεωφορείο.Ένα αγόρι και ένα κορίτσι.Κανείς τους δεν ήξερε πώς γράφεται το ρήμα ''είμαι''..Αλήθεια αφού ξέρεις ότι είναι κακό να μη ξέρεις γράμματα γιατί δεν κάνεις κάτι να το διορθώσεις;Μήπως δε φταίει το παιδί κατά βάθος;
Η μόρφωση και η παιδεία είναι ίσως το σημαντικότερο για μένα σε έναν άνθρωπο.Αν τα έχεις,σκέφτεσαι...το μυαλό σου δουλεύει,παίρνει στροφές.Δε γίνεσαι εύκολα υποχείριο των άλλων.Δεν κάνεις βανδαλισμούς,δεν καταστρέφεις περιουσίες.Αποκλείεται ένας μορφωμένος άνθρωπος να είναι υποστηρικτής της βίας,της καταστροφής.Σίγουρα θα είναι θιασώτης της δημιουργίας,της διακριτικότητας και της ευγένειας.Μήπως η μόρφωση,η παιδεία είναι η απάντηση σ'αυτή την αυθαιρεσία,σ'αυτή τη σαπίλα της κοινωνίας;
Πριν καιρό είχα δει γραμμένο σ'ένα τοίχο κάτι που μ'έβαλε σε σκέψεις..Κάποιοι είχαν γράψει ''Είμαστε εκείνοι που οι γονείς μας δεν μας άφηναν να κάνουμε παρέα''.Κι από τότε το ανακαλώ συχνά στη σκέψη μου.Έχει γίνει στόχος ζωής για μένα..Να μη γίνω ποτέ αυτή που οι γονείς μου δε θα με άφηναν σε καμία περίπτωση να κάνω παρέα..

15 comments:

Saq said...

Ξέρουν καλά που χτυπάν οι κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας την παιδεία κάνουν τους ανθρώπους υποχείριά τους.

γυάλινο δάκρυ said...

Μμμ, θα συμφωνήσω με το Newton.. Μην ξεχνάς πως στο εκπαιδευτικό σύστημα τα πράγματα παρουσιάζονται πολλές φορές διαστρεβλωμένα και σκοπός είναι η παπαγαλία και η ρομποτική μάθηση. Από κει και πέρα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός αν θα βοηθήσει τους μαθητές του να σκεφτούν κριτικά ή αν θα προσπαθήσει να αποκτήσει εξωσχολική μόρφωση. Και δυστυχώς τόσο καταπιεστικό που είναι το σύστημα πολλά παιδιά το μόνο που δεν θέλουν να κάνουν όταν δεν έχουν να διαβασουν τα μαθήματά τους, είναι να διαβάσουν κι άλλο..
Σίγουρα παίζει ρόλο και η μόρφωση, αλλά πιστεύω πως πιο πολύ οι βάσες και οι αρχές δίνονται μέσα από το σπίτι.. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έβγαλαν παρά το δημοτικό αλλά είναι σοφοί..

TeddyBoy said...

Συμφωνώ απολύτως με τους προλαλήσαντες.

Έτσι είναι seniorita μου. Έχουμε την χειρότερη παιδεία στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χαρισματικοί έλληνες που σπούδασαν έξω, μεγαλούργησαν. Ενώ τους χαρισματικούς έλληνες που σπούδασαν εδώ, τους κατάπιε το σύστημα.

Αν είχαμε καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, νομίζεις ότι θα ψήφιζε κανείς τα λαμόγια που μας κυβερνάνε;

Anyparktos said...

den nomizw oti prepei na sinxeoume tin paidei me ti morfwsi.alo to ena kai allo to allo..Morfwmenos einai kai o Adwnis kai o karatzaferis,ti paei na pei??H paidei einai to pan,ekei 8a simfwnisw,alla den einai aparaitito na sinodevetai kai apo morfwsi..Yparxoun polla atoma pou den exoun kapoia idiaiteri morfwsi kai omws boroun kai antilamvanontai poli kala tis katastasei tis koinwnias kai diatypvnoun poli kales kai ousiastikes apopseis...

Unknown said...

Δεν μιλούνε στο υπουργεί παιδείας για τον σχετικό αναλφαβητισμό!Κάνει τζιζ!

Αυτά τα παιδιά λοιπόν , τι θα γίνουν μεγαλώνοντας?

Antoine said...

Το μόνο που θέλω να κάνω στο κείμενο σου είναι η αλλαγή της "μόρφωσης" με την "πνευματική καλλιέργια". Βλέπουμε συχνά μορφωμένους ανθρώπους που είναι κενοί σε ανθρωπιστικές αξίες.
Μακάρι όλοι μας να ήμασταν κοινωνοί του ανθρωπισμού. Η πολιτεία μας θα είχε μία εκ βάθρων αλλαγή. Αλλά προσπαθώ να μην είμαι ουτοπιστής...

jk in your life said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ Αntoine.

panikos kai fovera said...

και πιστευω πως η καλη παιδεια ειναι η λυση για ολα μας τα προβληματα ...

panikos kai fovera said...

μηπως ομως οι 15χρονοι ηταν αλλοδαποι ?

Leviathan said...

distixos i paideia paei apo to kako sto xeirotero...ostoso iparxoun kai goneis pou adiaforoun..giati oi vaseis dinodai apo to spiti...filia!

τετραγωνος κυκλος said...

Η αλήθεια είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν είναι και οτι καλύτερο υπάρχει. Όσο μπορούν οι δάσκαλοι βοηθούν τα παιδιά, αλλά πρέπει και αυτά να προσπαθήσουν να μάθουν ότι τους διδάσκουν.
Όσον αφορά τη βία και τη μόρφωση, σίγουρα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις ατόμων που αν και μορφωμένοι δυστυχώς υποστηρίζουν τη βία..

City Addict said...

Πωπω και στην αρχή νόμιζα ότι ήταν δική σου συζήτηση!
Χεχε...
Άντε να δούμε τι μας περιμένει.

Φοβερό το βλογ!

:)

Ιμμαήλ said...

Καλημέρα!
Δεν πιστεύω ότι φταίει μόνο η παιδεία: μην ξεχνάμε ότι πολλοί απο τους χειρότερους εγκληματίες (παιδεραστές/ απατεώνες και τα συναφή) είναι άνθρωποι με μεγάλες σπουδές.
Είναι η βάση απο το σπίτι και τα ιδανικά που παίρνουμε ως παιδιά, η καλλιεργεια σαν άνθρωποι και σαν πολίτες της κοινωνίας.
Χρόνια σου πολλά και καλές γιορτές!

τo τέρας της «αμάθειας» said...

Θα συμφωνήσω ότι "...η παιδεία είναι ίσως το σημαντικότερο [...] σε έναν άνθρωπο".

Σχετικά με τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς, όμως κρατώ μιαν επιφύλαξη όσον αφορά τα φαινόμενα...!

Καλό Σ/Κ

moutro said...

τα παιδιά αποκτούν προσωπικότητα από το σπίτι κι από το σχολείο. Από να το πιάσεις και πού να το συνεχίσεις...Η μόρφωση είναι ανάλογη της παιδείας και το ανάποδο. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με έλλειψη όχι παράλειψη.