Monday, September 22, 2008

σταματήστε τη γη να κατέβω..

Σήμερα έχω μια απορία...είναι ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και εδώ στη Θεσσαλονίκη η συγκοινωνία(τα λεωφορεία δηλαδή,ναι δεν έχουμε άλλο δημόσιο μέσο μεταφοράς εδώ,μη γελάτε εσείς οι Αθηναίοι..) θα ήταν δωρεάν μόνο κατά τις ώρες 5-9 το απόγευμα..δεν το καταλαβαίνω αυτό,τόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν να το κάνουν όλη μέρα δωρεάν έτσι ώστε να παρακινηθεί ο κόσμος να χρησιμοποιήσει λεωφορείο αντί για αυτοκίνητο;;
Στην Αθήνα,που ήμουν το σαββατοκύριακο άκουσα μέσα στο μετρό ανακοίνωση πως τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου θα ήταν δωρεάν όλες οι συγκοινωνίες(μετρό,τραμ,λεωφορεία) για όλη τη διάρκεια της ημέρας...τί, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη μόνο 4 ώρες κρατάει η ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο..κάνουμε εκπτώσεις και στις ώρες της μέρας τώρα;;
Παγκόσμια μέρα χωρίς ανθρώπους μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να καθιερωθεί;;Μόνο καλό θα κάνει κάτι τέτοιο στον πλανήτη...αλλά δύσκολο..αν όχι ακατόρθωτο..αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ευχαρίστως θα συμμετείχα..θα εγκατέλειπα τη γη για μια μέρα αφήνοντας τη να ανασάνει...
Σκεφτείτε το...είμαστε όλοι βιαστές της σε συνέργεια...

26 comments:

Μιμης Ζερβος said...

καλά πόσο κάφροι είναι?εγώ πάντως ολημερίς κυκλοφορούσα χωρίς εισιτήριο- νόμιζα ότι είναι δωρεάν όλη μέρα..

Μιμης Ζερβος said...

τώρα το πρόσεξα..έκανα σεφτέεεεεεεεεεεε

Γιώργος said...

Μιας και δεν χρησιμοποιω πλεον μμμ απο παλιοτερες χρονιες θυμαμαι πως ηταν για ολη την διαρκεια της ημερας.
θα ειναι μεγαλοι ξεφτιλες αν εκαναν τετοιο πραγμα!

Xristos said...

Μα...ναι, ήταν παγκόσμια ημέρα...Αλλά νομίζω ότι σήμερα στους δρόμους ήταν περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ!

the monkeys said...

Εδώ στους δρόμους της Πάτρας (πόλη όπου φοιτώ)έφτιαξαν λωρίδες ποδηλάτου με το σηματάκι και όλα...μόνο για τη βδομάδα χωρίς αυτοκίνητα (είναι πραγματικά αστείο) και να σκεφτείς ότι οι περισσότεροι φοιτητές κυκλοφορούν με ποδήλατα και κινδυνεύουν στην κυριολεξία από τους τρελλούς οδηγούς. Όσο για τα free εισιτήρια συμφωνώ απόλυτα...όμως θα φρίξεις πιο πολύ αν σου πω ότι εδώ το φοιτητικό εισιτήριο είναι 1Ε. Στην Θεσ/νίκη να πω την αλήθεια δεν ξέρω πόσο είναι αλλά δεν νομίζω να είναι τόσο.

neni said...

Εγώ πάλι μόλις το μαθαίνω!
Μήπως έχω μείνει πίσω βρε παιδιά;
Φιλάκια:

γυάλινο δάκρυ said...

Ίσως επειδή εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ φτηνό εισιτήριο σε σχέση με τις άλλες πόλεις... Αλλά και πάλι, δεν δίνουν κίνητρο στους πολίτες να αφήσουν μια μέρα τα αυτοκίνητά τους.. Γιατί αυτά τα σώστε το περιβάλλον δεν βλέπω να τους δίνει κανείς σημασία.. Ελάχιστοι μόνο.. Αλλά θα μου πεις, και στις άλλες πόλεις που ήταν δωρεάν, ποιος άφησε το αμαξάκι του και την άνεσή του; Καλημέρα!

Κ.Υ.Π. WALKING said...

Ο Αρανίτσης στο προπερασμένο φύλλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, είχε γράψει για τον επί της ουσίας κενό συμβολισμό των παγκόσμιων ημερών.
Και στην Αθήνα που ήταν όλη μέρα δωρεάν,καμμία αλλαγή,μποτιλιάρισμα και κορναρίσματα όλη μέρα.
Δεν έχετε μετρό,τράμ, ηλεκτρικό και τρόλεϋ. έχετε όμως τη θανατηφόρα τριάδα (Άνθιμος,Ψωμιάδης,Παπαγεωργόπουλος),λίγο είναι;

argy said...

καλά,που τους βρήκατε?αν και τι ρωτάω,όλοι ίδιοι είναι...!!!πάντως για τη γη,έχεις αόλυτο δίκιο...είνια στο αίμα μας η γουρουνιά!!!

L' Aesthete Soleil said...

Δυστυχώς το πρόβληαμ δεν είναι η μία μέρα. Η συνείδησή μας είναι. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε καλό είναι να χρησιμοποιούμε σχεδόν μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ειδιτήριο είναι πολύ πιο φτηνό από ότι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

eirini said...

Seniorita μου πολύ καλά τα είπες!
θα τονίσω 2 πράγματα καθ'ότι κάθε μέρα βρίσκομαι στο κέντρο την θεσσαλονίκης:
Πρώτον ότι εχθές που ήταν η παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο νόμιζες ότι ήταν η παγκόσμια μέρα με αυτοκίνητο (τόση κίνηση είχε!) και δεύτερον τα λεωφορεία θα έπρεπε να είναι όλη μέρα δωρεάν και όχι 4 μόνον ώρες, όπως πολύ σωστά τόνισες!
Η παγκόσμια μέρα χωρίς ανθρώπους θα ήταν...τέλεια!!!
Φιλάκια πολλά και γλυκά!

TeddyBoy said...

Υπάρχει μια απίστευτη υποκρισία σε ότι αφορά τα οικολογικά σ' αυτή τη χώρα.

Οι έλληνες στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου εμφανίζονται ως οι πιο ευαισθητοποιημένοι Ευρωπαίοι σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε οι πιο αναίσθητοι!

Απόδειξη των παραπάνω είναι αυτό το τετράωρο που ανέφερες.

Έτσι για να φαίνεται ότι κάτι κάνουμε (κι ας φαίνεται και κατά το ήμισι)!

Sophia Kollia said...

Καλησπέρα,
έγινε λάθος από την αρχή. Δεν έπρεπε να δοθούν αυτοκίνητα σε όλους, αλλά να είναι τέλεια τα μέσα μαζικής επικοινωνίας..τώρα είναι αργά!
μπάιι...

Mairouli said...

1.Πέρσι τα λεωφορεία ήταν δωρεάν όλη μέρα. Φέτος γιατί το καθιέρωσαν κάποιες ώρες δεν ξέρω. Αλλά είσαι σίγουρη για αυτό που λες? Γιατί μου φαίνεται πολύ περίεργο.
2.Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα αυτοκινητα είναι περισσότερα από ποτέ. Γνωστό αυτό.
3.Γιατί χρησιμοποίησες λεωφορείο και δεν πήγες κάπου κοντά με τα πόδια, ειδικά αυτή τη μέρα? Αυτό ήταν και το νόημα άλλωστε.
4. Είσαι λιγάκι υπερβολική. Η γη είναι από τα ομορφότερα μέρη στο σύμπαν. Εύκολα λες ότι την εγκαταλείπεις, γιατί δεν μπορείς να το κάνεις έτσι και αλλιώς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να την βοηθήσεις είναι να αποκτήσεις οικολογικές συνήθειες. Ανακύκλωση, ποδηλατάκι για μετακινήσεις κτλ. Αλλά τα κάνεις??

Alexandros A. Voudouris said...

Μια μέρα δεν είναι τίποτα!Μια μέρα δε σώζει τη γη,θέλει μαζική και μακροχρόνια κινητοποίηση για να σωθεί ο Πλανήτης.
Όσο για τα μέσα μαζικής μεταφορας θα έπρεπε να είναι δωρεάν σε καθημερινή βάση,τουλάχιστον τα αστικά.

seniorita said...

μιμάκο,
καλά έκανες αγόρι μου εσύ!αν μπορούσαν ας σου έλεγαν τίποτα οι ελεγκτές...
είναι πολύ κάφροι!τέλος!

γιωργάκη,
κι όμως το έκαναν..κι εγώ θυμόμουν ότι παλιά ήταν όλη μέρα,γι'αυτό παραξενεύτηκα..

seniorita said...

xristo,
μάλλον λόγω ημέρας όλοι νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν περισσότερα...απλά ο αριθμός τους ήταν ίδιος όπως καθημερινά..δεν τους έκανε καμιά αίσθηση η μέρα..

the monkeys,
όντως έφριξα με την τιμή του εισιτηρίου!εδώ είναι 25 λεπτά για τους φοιτητές..
πότε θα γίνουμε Ευρώπη δεν ξέρω..εκεί το ποδήλατο είναι κομμάτι της καθημερινότητας..

seniorita said...

neni,
δεν το βρίσκω περίεργο..δεν φρόντισαν ιδιαίτερα να ενημερώσουν τον κόσμο..

γυάλινο δάκρυ,
δε ξέρω τι έφταιξε,άλλες χρονιές δεν ήταν έτσι..όλα είναι θέμα νοοτροπίας και συνήθειας..η μέρα χωρίς αυτοκίνητο δε θα ευαισθητοποιήσει κανέναν γιατί όλοι σκέφτονται τη βολή τους και είναι ωχαδερφιστές..λένε ωχ μωρέ ποιος αφήνει τώρα το αμάξι να τρέχει με το ποδήλατο και το λεωφορείο..

seniorita said...

κ.υ.π. walking,
καταρχήν καλωσήρθες!
όντως στερούνται νοήματος οι παγκόσμιες ημέρες..υπάρχουν μόνο για να μας θυμίζουν κάτι για μερικά δευτερόλεπτα εκείνη την ώρα που το ακούμε και όλο τον υπόλοιπο χρόνο κάνουμε σαν να μην υπάρχει..πχ η μόλυνση του περιβάλλοντος,ο πόλεμος,οι αρρώστιες,η πείνα,η κακοποίηση,η εκμετάλλευση..

seniorita said...

ag'o,
ρητορικό το ερώτημα σου..''πού τους βρήκατε..''


l'aesthete soleil,
εγώ πάντως δεν οδηγώ οπότε πάντα με λεωφορείο κυκλοφορώ!είναι δύσκολο να αλλάξεις την κοσμοθεωρία σου όταν αυτή σε βολεύει και σε εξυπηρετεί πλήρως...

seniorita said...

eirini,
χαίρομαι που συμφωνούμε γλύκα!
φιλάκια!


teddyboy,
μάλλον το ευρωβαρόμετρο είναι χαλασμένο..δε μπορώ να το εξηγήσω αυτό...μισές δουλειές πάντα οι Έλληνες,να βγούμε απλά απ'την υποχρέωση...

seniorita said...

sofia,
καλησπέρα!
είναι αργά για να δώσουμε πίσω όλοι τα αυτοκίνητα μας δε λέω,αλλά δε θέλω να πιστεύω ότι είναι αργά για να σώσουμε τον κόσμο...

alx599,
σε μια συνειδητοποιημένη κονωνία θα ισχύανε αυτά που σωστά αναφέρεις...αλλά...υπάρχει πάντα ένα αλλά...

seniorita said...

mairouli,
1.δε θα έλεγα κάτι αν δεν ήμουν σίγουρη,γιατί με αμφισβητείς;μήπως ξέρεις καλύτερα εσύ που είσαι στην Μεγάλη Βρετανία;;;
2.έτσι μας φαίνεται,απλά είναι τα ίδια με κάθε μέρα..
3.πού να πάω με τα πόδια;;από το σπίτι μου ως τα δικαστήρια;;μας δουλεύεις;;
4.δε θα είναι για πολύ ωραίο μέρος η γη πίστεψε με..για μια μέρα είπα να την εγκαταλείψω,όχι για πάντα..ανακύκλωση πάντως εγώ κάνω,όσο για το ποδήλατο ας βρω πρώτα κανένα ποδηλατόδρομο και μετά παίρνω και το ποδήλατο..

Anyparktos said...

sσιγα και στην αθηνα που ηταν ολη μερα ελαχιστοι αφησαν τα αυτοκινητα...παντως δικαιο εχεις..

Μπουρμπουλήθρα said...

Μόνο 4 ωρες και μάλιστα απόγευμα.. Κι εγω που νομιζα οτι ο κοσμος εχει αναγκη να χρησιμοποιει τα λεωφορεια το πρωι και το μεσημερι που πηγαινει στις δουλειες του.. Απαραδεκτο αυτο που σας εκαναν.. Φευγουμε μαζι αν θες την παγκοσμια ημερα χωρις ανθρωπους.. Ελπίζω να καθιερωθει.

seniorita said...

anyparktos,
έτσι είναι!τι να κάνουμε..κάθε χρόνο τα ίδια!

μπουρμπουλήθρα,
εφοδιάζω το διαστημόπλοιο μου με καύσιμα και τρόφιμα και φύγαμεεε!!